Syfon – efektowna metoda parzenia mocnej i gorącej kawy

Oferta syfonów



Syfon jest zdecydowanie jednym z najciekawszych urządzeń do parzenia kawy. Najpierw przykuwa naszą uwagę jego interesujący wygląd, który przypomina urządzenie chemiczne, jak również i bardzo efektowny sposób przyrządzania kawy z jego pomocą. Najważniejszy jest jednak fakt, że z użyciem syfonu mamy szansę przyrządzić w krótkim czasie dużą ilość mocnej, gorącej kawy, która każdego postawi na nogi. Syfon do parzenia kawy jest urządzeniem, które co prawda jest wykorzystywane głównie przez pracujących w kawiarniach baristów, jednak w gruncie rzeczy jest na tyle proste w obsłudze, że mogą wykorzystywać je również osoby amatorsko parzące kawę w domu.

Skład syfonu do parzenia kawy jest następujący:

  • dno pojemnika, do którego najpierw trafia woda, a potem zaparzona już kawa
  • dwie komory - górna i dolna
  • materiał uszczelniający oraz filtr między komorami

Metoda parzenia kawy w syfonie jest, jak już zostało wspomniane powyżej, bardzo efektowna, ale także nieszczególnie skomplikowana. Zaczynamy od rozkręcenia adaptera i założenia nań filtra, następnie zaś adapter wkładamy do górnej komory i zaczepiamy go do jej szyjki za pomocą łańcuszka. Następnie do dolnej komory nalewamy pół litra wody oraz zakładamy górną komorę, a później syfon ustawiamy nad rozpalonym palnikiem gazowym. Po tym, jak woda przepłynie do górnej komory, wsypujemy do niej trzydzieści gramów drobno zmielonej kawy i włączamy stoper. Następnie sięgamy po drewniane mieszadełko, za pomocą którego zatapiamy ziarna. Cały proces parzenia trwa od minuty do dwóch. Gdy upłynie już wyznaczony czas, możemy wyłączyć palnik i obserwować, jak kawa spływa do dolnej komory. Gdy już cały proces się zakończyć, możemy nalać pysznej kawy do filiżanek! Kawą, która uda się w ten sposób, naprawdę działa na zmysły i stawia na nogi.